UPCOMING AND CURRENT SHOWS/ WORKS ON VIEW:
GROUP: 24/05 - 31/07/2024: Free Enterprises. Meubart (i.c.w. arteVentuno archives). Diest. BE
with artists: Jorden Boulet, Frank J.M.A. Castelyns, Fred Eerdekens, Ado Hamelryck, Horst Linn, Stefan Serneels,
Luk van Soom, Liliane Vertessen and many more
COLLAB: 21/11/24: Café Costume opening. Hasselt. BE
SOLO: Spring: Antwerp. More info soon.
CONTACT: INFO@JORDENBOULET.BE , INSTAGRAM
...
Les Fleurs du Mal. 2018
Text (only in Dutch)
Tielt-Twinge
De titel van deze tentoonstelling verwijst naar de gedichtenbundel ‘Les fleurs du mal’ van Frans dichter en kunstcriticus Charles Baudelaire (1821-1867). De eerste uitgave van dit boek dateert van 1857. Het boek werd niet warm onthaald wegens te aanstootgevende inhoud. Zes gedichten werden door obsceen geachte inhoud uit de bundel verwijderd. Later werd Baudelaire zelfs vervolgd omwille van schending van de goede zeden.
De zes verboden gedichten vormen de aanzet voor deze expositie. Jorden Boulet (1990) gebruikt de titel van het boek, het verbod ervan en de gedichten zelf als inspiratiebron om nieuw werk te creëren. Zijn interpretatie is geen letterlijke vertaling maar vormt eerder een geabstraheerde weergave die ook actualiserend gelezen kan worden.
In de schilderkunst van Boulet zijn kitsch en exotisme elementen die meteen opvallen. Het erotische karakter van de verboden gedichten vertalen zich in de geschilderde naakten. Deze anonieme vrouwen staan in schril contrast met de enige blik in deze ruimte, de mannelijke blik. De presentatie en het extreme kleurgebruik (Boulet is immers kleurenblind) versterken deze zinnenprikkelende sfeer. De kunstwerken laten ons een schijnbaar idyllische en paradijselijke wereld zien. Een fictieve wereld, gebaseerd op onze realiteit, net zoals de digitale wereld parallel loopt met de onze.
Net zoals Baudelaire werkt Boulet met contradicties; Schoonheid tegenover lelijkheid; melancholie tegenover oppervlakkigheid, waarheid tegenover bedrog. Een zoektocht naar permanent vreugde en geluk; eindeloze prestatiedruk; het dwangmatig verlangen naar de perfecte foto voor op instagram, kortom het creëren van de ideale façade voor de buitenwereld: Het is een fulltime job in deze samenleving.
Deze millennial laat een artistieke wereld of werkplaats ontstaan voor zichzelf om een klein beetje de wereld te kunnen vatten en erover te reflecteren. Niet geheel wetende of hij de toeschouwer net wilt plezieren en laten genieten, of anderzijds wilt moraliseren en de westerse maatschappij de spiegel wilt voorhouden, presenteert Jorden Boulet alvast voor u zijn bloemen van het kwaad.
Photocredits:
Luc Piron
Copyright Jorden Boulet © All Rights Reserved